Tuesday, 30 October 2012

andai kau disini....



 Apakah sudah tersurat Kehadiran cinta di hati ini..... Dalam sepi kau telah menyinari Diriku ini'...........
 Terhapuslah kedukaan 

Tapi mimpi hanya mimpi Kau pergi tinggalkan daku Diri ini keliru dan terasing kini pasti .....

Kau genggami tangan ini Kau katakan akulah kekasihmu Hanya satu...... Tak bisa tertahan..... Walau senja kan berakhir waktu itu 

Tapi mimpi hanya mimpi Kau hadir cuma sedetik Dibayang wajahmu sering Hadir di pelukan..... 

Tak pernah aku menghargai dirimu Masa tak akannya bersatu Sesalku tak menentu Bila kau tiada di sisi 

Tak pernah ku duga ini kan terjadi Terhapuslah kisah kita Maafkanlah diriku......... Andai kau di sini................

Saturday, 27 October 2012

3 bulan sahaja???

Assalamualaikum(w.bt)

boring pulak rasenye pepagi ni...mcm ni la jadinye kalo da memang xreti nak tido mlm...kwn sebelah da lentok awl2 lg..tinggalah daku yg kesepian nih... nak msj2,xdek insan yg sudi(kul 3 pg memangla!tido la time ni)..oh,aku ingat nak tuka n adjust sikit je kat belog aku..tetibe jd cm gini..alah..serabut pulak aku nengok..mlsnye nak buang sume tuh..nasib aku lah labi oiii......redha je lah..kang kalo aku bt tambah buruk jd nye.. xde sape sudi nak singgah...

ok...tgk tajuk atas...(xpyh suruhla,awl2 lg dah tgk!)..ohh ok...

sebenarnya...sebelum keje kat tempat sekarang ni..aku dah penah keje 3 tempat..sume xsmpi 3 bulan
mengapa ekkk....yg aku heran..nape xsampai 3 bulan....aku ni memilih keje ke?setahu ku tidak..tp keje tu memilih orgnye...kat 3 tempat keje lame aku tu..mcm2 pengalaman aku dapat...yg sedih,yg marah,yg jahat pon ade...tetibe hari ni aku nak share mengapa serta bagaimana aku cuma dpt bertahan selama 3 bulan sahaja...


1)butik pakaian muslimah

-ni lah tempat keje pertama aku....pas habis spm aku n kengkawan g cari keje kat kb...(kota bharu)
sambil2 tu aku nak beli blaus..or kemeja pompuan untuk aku la kan..xkan tok abah aku...puas aku cari..tp xde satu pon yg aku bekenan...pastu kteorg tggu bas kt stesen bas kb(g ngan bas jer time tu) tetibe aku ternampak sebuah kedai yg jual baju yg ku cari2...aku soh kwn aku tggu jap...aku masuk kedai tu..belek2 baju..bajet xlebih lima ploh hengget..lagi murah lg bagus(elakkan pembaziran kate mak aku)ade la selai baju yg aku bekenan..cm kemeja gak ar kan...tp..die punye harga rm 99.90..ade lagi...ade lagi!AFTER LESS ok!!terbaik..aku pon nak cabot..tetibe ade sorg brader panggil.aku da la nak cabot..ape lg brader ni nak...adoiyai!ni yg rase serba salah ni..nak blahh kan xmanis...

brader:"dik...minat ke baju cmni"?
aku     :"minat ar bang...canntek bang...tp harga pon chantek"(jwb ku...jujur)
brader:"oh yeke..baju ni sume baju import dik..abg tgk adik cm suke jer baju ni"
aku     :"mang suke bang..harga die mahal la bang..yg harge 29.90 belum less ade bang"?
brader:(ko ingt butik ni pasar malam)"ish..mane ade dik..cmni lah...adik ni dah kje?sbb kdai ni nak      
             pkai  pekerja dik..abg tgk adik minat an..mane tw pas kje ley simpan duit bli baju nih"
aku    :(aih..tw2 je brader ni)"sy baru abes spm bang...bole gak..mang ngah cari keje ni..".
brader:"okeh..ni nom abg..lusa adk dtg kul 8:30..papehal roger abg ek"

aku pon keje situ ngan semangat berkobar2...minggu pertama,ke2 dan ke3..ok...tp bla dah masuk bulan kedua aku keje..brader tu uat hal...si brade ni,die punye awek keje belah kedai aku kje...tiap hari si brader ni tinggal aku sensorang..die g date ngan awek die..kdg2 kul 9 kuar..5.30 balik..smpi aku nak kuar mkn pon xbole..aku lame2 fed up gak..depan bos kteorg kemain lg...bos aku xde kat kedai sbb die org kl bkn org asal klntan..dahtu..satu hari tu die kuar,dr kul 9 pg...aku bukak kedai sorg2 la...da dkt kul 5 bos aku smpi...(lawatan mengejut)pastu die tnye la aku mane brade tu..aku jwb "entahla kak..sy pon xtw"(jwpan nak kantoikan brader tu)pas kejadian tu aku benti keje..aku msj kat akak tu..aku trus trang...aku xdpt nak kje dah..

(sebenarnya..sebelum benti tu..ade customer dtg bile baju harga rm200-1 helai..kalau jual pon xkan kurang dr 180-tp aku bantai jual 150..lantaklah..penat aku jage sorg2 kedai tu..)

2)hypermarket..dot,dot,dot

-lepas aku benti blajar kat melaka...aku bekerja kat giant..semata2 nak cari duit lebih(nak bg kat mak aku)
tp antara bnyak2 tempat aku keje..kat giantla plg bnyak memori aku simpan..bnyaknya berkaitan airmata..
sedih aku waktu tu..xpyah ckpla...waktu mule2 keje..semua bnde ok..lelame..hmmm....pada awlnye aku pekakan tlinge ape org nak mengata aku..yg plg aku xbole blah..ade sekor  sorang supervisor laki nih...die mgate aku..aku dgr..nak jer aku g hentak2 muke die..aku kan pakai shawl...wane itam..baju kan putih(cashier) boleh lak die g ckp ngan supervisor lain..

"kalau pakai mcm tu baik xyah pakai tudung terus "   (DALA SUARA KO MCM SPEAKER..LEMBU BTOL!!)

pastu yg lain2 bleh bantai gelak same2..dasar bodoh..time tu aku kat kaunter depan..dekat ngan supervisor punye kaunter utama...tp bnde mcmtu xpatahkan smangat aku nak cari duit...sikit pon x sakitkan aku cuma angin jer...

insident ke 2..aku kan dok hostel..dorg bg umah flat pastu t dorg potong 50 inggit sebulan...aku xkisah ar..on jer
tp asal bdk2 lain dpt tilam free aku xdpt..manager suh bli sndiri..company punye la besar...aku pon g sewa bilik kat umah sorg mak cik ni..so sume ok ar..yg xok..die still potong gaji aku walau aku dah blah dr hostel...aku ok lg...

yg ke 3..abah aku ade kncing manis..abah aku dah 54++ kot...mak aku lak ade drh tinggi..satu hr tu..abah aku sakit..time tu aku kje..bla break aku kol mak aku..situla aku dpt tw..pas aku masuk balik jage kaunter,aku  xbg nset kat supervisor..tp kantoi lak time tu niat aku baik..aku takot mak aku kol..sbb abah aku kan sakit..die ambik balik tepon n simpan dlm loker(yg tu slh aku) pastu aku mtk cuti nak balik jenguk abah aku kat aku punye head supervisor..yg sedih die ckp:-

boleh!xboleh! lain kali jer...(terbaikkk)

korg bt aku mcm2 aku bole trime tp yg ke 3 tu..aku ase da xpatot kot...melampaui batas...so esk aku blahhh tanpe resign letter

(rindu giler kat syukri a.k.a syukkkk...die baik ar,,die slalu tlg aku time ade masalah kat tepat keje ni)




3)pam minyak

tempet keje aku yg ke 3 ni ok...xde masalah poun..tp tiap kali aku nak balik keje..slalu short..kdg2 sampai 400..hadoi..xley slh sikit...paling penting aku kene sabar ngan kerenah customer..plg aku naik angin bila ade sorg customer laki tumpahkan air kat baju aku..!sabar je...nak jer aku lempang..tp bila aku tgk body die..errr....xpe lahh...lain kali je lah!

customer memang slalu cari gaduh..gaduh plak pasal bnde yg xmasuk akal..mcm sesaje cari gaduh..
aku kdg2 xphm...kdg2 ade mamat2 poyo masuk n mengata kat bangla kat tmpat aku keje..padahal bangla tu diam xbuat ape..siap ckp.."ko balik bangla lar,menyampah aku tgk!!"

adu..muke dah mcm pakcik2 tp centeknye pikiran kau..da la org ramai..kesian jer bangla tu..trus tunduk..die xbt salah pon

memangla warga asing bnyak buang onar kat negara kite gaduhla,cabul lah...aku akui yg mcmni patot dihalau balik negara masing2 tp nape yg xbersalah pon kene tempiasnya....sorry kalau pendapat aku ni salah..






oklah...tu jer la pengalaman keje aku..semuanya xsampai 3 bulan..yg skang alhamdulilah..aku selesa sgt
keje sini..dah setahun lebih kot...kwn2 sume ok,,sume baik..aku selesa sgt..hrp2 rezeki aku xputus2..aminnnn...







Friday, 26 October 2012

"AKU TEKDE...KAU ADE"


ASSALAMUALAIKUM (W.B.T)

setelah puas ku godeh2..ku hempuk2..ku tekan2(yg ni agak 18sx) mcm ni lah rupa blog aku..boring yg amat...
aku terjah sane sini...so jd la cenggini....tu lah,org ade blog ko nak ade jugak...ko satu pon xtw..dah tua2 cmni baru nak blajar belog..ekekekek...

AKU TAKDE..KAU ADE! 

huhuhu.....(gelak je keje..myampah-sape lah yg menaip nih)sebenarnya mr.j slalu ckp kat aku ni suke tiru org..
maksud die...ape org ade..aku pon nak same...contohnye:-


aku:"wah...cantiknye gelang emas die(MERUJUK PADA SORG POMPUAN),jom g tman sy beli..kot2 ade diskaun kot "
mr.j:"awk ni...pantang dpt gaji..semua awk nak bli...asal nak ikot2 org nih"

sebenarnya dr kecik lg aku mcmtu(eh,aku cmtu ker?sedar x sedar aku mgaku aku cmtu)alah..biase la kan..time tu kirenya bdk2 yg tgh nak up lah katakan...ape org ade aku pon nak jgk..hehehe..da la xmampu...nak jgk ape yg org ade..betapa aku xmatang waktu tu(skarang pon same-kate mr.j)

1)handphine  handphone


can break anything with it!!

 hah..percayakah anda?tp aku memang kagum sesangat dgn nokia 3310 nih...!bnyak kali aku main baling2..tp xpnah pecah atau seangakatan dgnnye...terbaikkkk!..mase tu baru form 1..ala mane la yw pasal nset2 canggih ni..jd dpt text kwn...kol tnye keje skolah..tu je lah! yg penting....



1 minit pastu  kwn aku balas............


 ala..time tu kan budak2 lagi..biase la kalau hal mcm kat atas tu jd..bak kate org..cinta munyit!!!
ok...bile dah ade nset..aku time tu cm happy giler ar..kan da dpt nset,asyik pgang doploh patjam..(padal 3310 je pon)pastu bila ade je aktiviti ko-kurikulum belah ptg...bawakla handphone yg sgt bergaya tu(objek nokia 3310)tp bile dah sampi sane..mcm2 net yg kengkawan aku bawa..ni xboleh jd!!aku pon nak jgk..
dahla aku da sdh sb  kwn2 aku pakai yg baru dr aku...(at least dorg punye lg kecik dr 3310 aku tuh)...balik je umah...abg aku yg sangat "baik budi pekerti " ckp cmni:-

abg :"eh..tepon ni ko pakai ke,ingt kan dah xde..."(sambil belek2 objek 3310)
aku :"yelah..ma da pakai tipun baru..aku ambiklah"(aku jwb ngan sedih)
abg: "org da xpakai tipun cmni...ni(sambil menayang2 tipun aku)kalau guna tok baling anjing confirm koma anjing tu"

sgt pedih ayat tu..xguna punye abg...berani betol memperkotak-katikan kehebatan objek 3310
pastu aku pon mintak handphone baru kt abah aku...nasib baik en.abah sgt pemurah!

 2)beskal baru!

mase skolah rendah lak aku slalu g skolah ngan beskal(mase darjah 5-6)aku pg ngan kengkawan ku yg bernama umira n farhana..hohoho....masih ingat lg..waktu tu aku pakai beskal akak aku punye..memang dah sgt2 usang..same gak umira n maybe beskal ana la yg baru sket kot(die org senang)
aku punye mcm memang stok besi buruk ar....lebih kurang cemgini...(;lagi usang dr ni  kot!)


 pape pon sbb beskal tu lah aku dpt g skolah...(xsdar diri sungguh aku nih)rindu giler kat beskal uh..kaler biru...ade raga depan....indu sgt!selang beberapa bulan..umira beli beskal baru..ala time tu beskal tu famous ar...org kampong panggil beskal jepun(xtw nape ade jepon kat blkang).......so aku pon ase nak gak..sbb aku punye slow gile..umira lak laju jer kayuh..hadoi!asyik kene tinggal..mane bleh tahan cmni...
pastu aku ckp ar kat mak aku...nak beskal cm umira...mak aku ckp..

aku:"mak nak beskal baru same cm umira"
mak:"xde duit..suh abah beli"(laju jer)

maybe time tu aku masih kebudak2kan..xtaw betapa susahnye abah bekerja tuk sara kteorg..hmm..menyesal lak mintak mcm2...pas kejadian tu aku diam jer..xmintak2 dah..

tp last mak beli jgk beskal same cam umira..kaler silver(mira punye kuning)..mcmtulah mak aku...mesti usaha untuk anak2 die...aku mang syg sgt beskal yg mak blikan tu..tp bile aku naik form 3..beskal tu kene curi..sedih sgt..dala mak aku yg hadiahkan..aku hrp pencuri tu kene balasan yg setimpal ngan perbuatan korg(buat aku angin lak)

3)cantik!pujaan ramai...

ni lagi satu..dulu kulit aku cm biase jer...xputih dan xgelap!sawo matang kate org...
tp jeles gak bile tgk kulit org putih2 semuanya...yelah mase skolah menengah..bile dah pandai bergaul..mula la jatuh hati lah..ape lah...pastu si laki lak...stakat yg bese2 memang xnak..so mase tgh xmatang(merujuk pd waktu gedik2 dlu)slalu gune pencuci muka la ape lah...reason?nak bg nampak putih la..ade yg sanggup tampal bedak dtg skolah..(aku msh berfikir brape lame die ambik mase nak tampal bdk tu kat muka)........
aku ni jenis..hangat2 taik lembu..aku pakai jap je..bla aku mls aku stop lah...skang aku xpakai pape produk pon...cuma pakai toner jer(itu pon produk jgk ekkk?) 


4)kereta

skang gaji aku..xbanyak dan juga xsikit..just nice and alhamdulilah sebab kurniakan aku rezeki yg bagi aku amat xterhingga nih....dulu aku nak bli kete..tp takot xmampu(sebenarnya bkn takot tp memang xmampu)tp bila gaji dah ok..stabil..terniat gak dlm hati nak beli seketul kereta...(sbb kwn2 da pakai kete kan........)
pastu bgtaw kat mr.j niat aku tu...

aku:"syg...............................(pnjang-tande manje la kan!)sy rase na bli kete lah..ok x"
mr.j:"untuk ape"(soalan terbaikkk-untuk buat besi buruk kot)
aku:"senangla sy nak g keje"
mr.j:"bukan ke slame ni sy yg antar awk pg keje"
aku:(nah,cmne le lupe die yg slalu antar aku)"alal,awk....kan ok kalo sy beli kete,nak balik kmpong ker..hah,cmne?"
mr.j:syg....kalo kite kawen..sy suami ke awk..sy kan?bnde tu sume awk sediakan atau suami sediakan..?suami kan?so...awk nak bape biji kete..xplu la nak membazir...awk smpn je duit nak kawen!
aku:(PDN MUKE KO..TNYE LA LAGI!!)ok awk..awk menang....


XTAU NAPE AKU SLALU NAK IKOT2 ORG.....

ok..aku kesuntukan mase sebenarnya...bnyak lg yg aku nak story...
nantikan sambungannye...


Wednesday, 24 October 2012

aidiladha...and zaman kanak2

Assalamualaikum w.b.t

hari ni agak sedih.....td abah aku kol.....

"dah makan ke"(soalan yg die slalu tnye bile aku xdot balik raye kat umah)
          "blum,kedai xbukak..kan raye"(suara sedihh)
 "pastu mkn ape"
"makan maggi lah..t org masak sendiri"
tetibe die diam.......(aku rase bersalah,sebenarnye saje jer nak perhatian dr die)

"kesiannye...abah sedih sbb kat umah mkn sedap2 tp anak mkn maggi jer"(sebak sore die)
abah da buat aku rase bersalah sgt2..hoho....p aku da mtk maaf.....aku xtaw nape dr kecik lg aku mang rapat ngan abah...sebenarnye sebelum lahir abah harapkan anak laki..tup2 dpt heroin...and mase kecik lu..aku mang xpki baju kurung wlaupon hari raya..aku pki jean n tshirt laki(huh,naseb bek xdipakai baju melayu)sbb tu aku agak kasar kot...last jd lembut gak..kan hati dah dipanah oleh lofffff.......
so aku bnyak hbskan mase ngan abah...yg paling best tiap pg ikot abah g warung dekat tadika(kemas)makan roti canai..aku nye febret roti canai cicah kuah dhal..dlm kuah tu kena taruk gula...so aku lbh rapat ngan abah tp ngan mak aku memang manja giler...

oklah...cukup...aku tetibe na ngs....

waktu mude dlu(merujuk pada waktu kanak2)bila raye haji best gak tp xsame ngan raye pose..kan dapat duett(materialistik sgt)raye kurban..pepagi lg mandi..pakai baju raye..pastu terus g ikot abah aku tgk org sembelih lembu(pas solat raye)..tp aku sememangnya xbole tgk waktu lembu tu kene sembelih sbb aku kesian sgt2..sampai nangis..tp nak jgk pg sbb ade ramai org kan...pastu tgk lembu tu kne ikat sebelom kne sembelih...sian cgt...

mkn sebulan xabes


pastu dah siap smbelih..tgk org ramai gotong royong potong2 daging tu....pastu bg2 daging tu...
wah time tu seronok sgt....

rindu semua tu....tp zaman tu dah berlalu....kalau lah aku dpt undur mase tu balik..bnyak yg aku nak ubah,,

pape pon aku nak ucapkan selamat menyambut aidiladha ......semoga gembira bersama keluarga tersayang!

steady je en.unta landing...peace!






            



Monday, 22 October 2012

ohh..malunye!

ASSALAMUALAIKUM (W.B.T)


aku xtaw nape  lately pale aku asyik sakit sehingga  aku xde mood nk kje..and aku rase aku cpt mrh..xkire ah org tu bt slh ke x..and yg slalu jadik mangse aku...xlain lagi..my lovely mr j....huh,nasib baik die xcm org lain..aku rase kalo ngan org lain da lame aku kne maki..mr j trime jer ape aku bt..sbb die taw sgt cmne sikap aku..ya allah,trima ksih kerna kurniakan aku sorg insan yg penyabar mcm die...

oklah.....cukup2 sudah....korg pnh x alami moment2 yg memalukan dlm hidup korg..hoho...
aku pnh!n bnyak kali gak lar..adu..ngan prangai aku yg giler2 dr kecik sampai ke tua ni..memang bnyak kali tjadi insident memalukan...dulu...time skolah rendah,aku ni diketogerikan dlm bdk2 yg cute n sgt sopan(ohhh..tidak....percayakah anda?)time skolah rendah memang sgt jakun dan selalu dibuli...sgt tension...
bla naik skola menengah..tingkatan 1...ok lagi...tingkatan 2..mula jinak dgn  bnde yg tah pape..dan makin lame makin xtentu hala...ohhh kegengsteran ku terserlah bila naik form 5...

and bila aku start keje sini..ramai org ckp aku ni sombong!aku heran plussss pelikkkk!!!sombongkah aku...sebenarnya xpon..kwn opis aku ckp aku xsenyum and xbnyak ckp...tp bila da knl..ko tawla kegilaan aku yg xdapat dikawal ni....(nuraishah bte abdullah-ko da tw aku ni amat peramah kan?kan?kan???)muka jer ganas....dlm hati ni ade taman okeyyyyyyyyyyy....rock2 jgk jiwang xley tinggal!

ok aku dah tersasar jauh..tujuan asal nak ceritakan pengalam memalukan yg pnah tjadi kat aku....

1)beg aku yg baru beli tp tali dah tputus??DEPAN ORG RAMAI KOTT!!!!!!

-dlm entry lepas kan aku ade ckp aku g tgk wayang kat kl festival city mall....tgk the thieves tu!
ok time nak beratur beli tiket tu lahhh.....mase tu,tgh beratur lah ni..mr j kat sebelah..sebok bincang ngan mr j nak tgk citer ape,time tu org agak ramai la kan...yela..ary sabtu kan..ade la kapel cina kat blakang an..pastu tetibe si tali handbag tu terputus..n beg aku jatuh ats lantai!gedebabbbbbbb..!!(efek saund ala tragis nak mampos)..aku terdiam...mr j pon same..oleh kerana mr j amat memahami perasaan aku time tu..die yg ambik balik beg tu n repair...xgunenye repair syg oiii..talinye dah putus..merah padam muke aku time tu...nak jer aku blahh dr situ..ataupon nak jer aku menyamar jd patung jap..erghhh!da la beg tu baru beli..baru 3 kali guna..xberbaloinye aku rase...tu la,beli lagi yg harga pat plohh hengget!xde kualiti...


2)jatuh moto dgn akak aku..DEPAN KEDAI

-mase tu aku tingkatan bape tah...lupa..aku balik skolah ngan kakak aku...kami nek moto(moto tu memang dah tahap uzur sgt dah)WLAUPON MOTO TU DAH BERUSIA KAMI STILL GUNA RANTAI BESI N MANGGA TW...aku yg bawak moto tu...akak aku bole bwk moto tp die xbole kalau ade penumpang..pelik!ok...so paS buka rantai n mangga sume..aku ikat(pusing2 rantai moto kat handle-ala kepala moto tuh)..paastu aku naik..start...akak aku naik blakang jd penumpang..aku tekan gear,..bla aku nak gerak n pusing moto tu..moto tu sangkut ngan rantai td...n kami jatuh dpn kedai..ohhhhsemmmmmm!ramai jgk kat kedai tu...nak je aku bt2 pengsan2....tp aku terus bgn angkat moto..bt xde mende jd..angkat moto...bukak balik rntai tu..start moto..blah cepat2.....

sekadar hiasan-bkn aku!



3)PERKHEMAHAN KO-KORIKULUM THN 2007

-Mase tu perkhemahan ko-kurikulum,mase aku form 3..aku ni ahli kadet remaja sekolah...sesaje join perkhemahan..sebelum pmr nak gak release tension kan...ok bile hari last cm biase ar..mesti ade malam kebudayaan kan...ok..sebelum mlm kebudayann tu cikgu kami buat satu permainan yg kami gelarkan "kucing buta" (korg jgn tnye asal name permainan tu kucing buta-sbb aku yg bijaksana ni memang xtw kenapa)
setiap kumpulan ade lam seploh org...n sume kene tutup mate guna kain..and sorg ketua akan bawak satu kumpulan pusing2 sekolah(perkhemahan dlm kawasan skolah)dlm longkang,dlm kolam,ats tangga..naik trun bukit..semua di bawaknya..si ketua tu xpe la celik..kami yg tutup mate ni memng terseksa giler ar..ok n bla da pusing2..dorg akan bwk kat tapak perhimpunan..xsilap aku ade sepuluh team 7 dah sampai...yg dah smpai bole buka penutup mate...so kirenya team kami yg ke 8 smpi...yg smpi awl bleh tgk ar team kami yg merayap2 nak g tpak perhimpunan..aku ni duk kedua last(tiap team akan di bagi tali..setiap ahli kne pgang tali tu so xterpisah dr ahli lain)tgh syok2 jln tetibe aku terlanggar pokok pinang yg tinggi(pokok tu dihias kat laman tapak perhimmpunan)memang sedap hingga mejilat ibu jari akulah time tu..sakit jgk dahi aku ni...aku dapt dgr dorang pakat sorak aku..jahanemm tol..bole lak lpas tu bdk2 pbsm dtg n tnye "amacam best ke langgar pokok....?...eh x..ase cm nak lagi jer.....

4)tgh cover cun tetibe..gedebukkk!!

-mase tu mr j antar gi keje..and i minta drop ka kdai jambu..nak bli jambu..mr j pon trun same(terliur dek jambu yg nampak yummmy tuh)pas beli...i dgn handbag kat bahu,,tgh cover cun nihhhhhhhhhh.....jalan..kaki i tersadung n...gedebukkkkkkk! i jatuh...btol2 dpn kdai(nsb baik xde org sgt),mr j ttrus angkat..hohoohohohoho..koyak suar i kat lutut..malu....


sebebarnye banyak lagi..tapi aku lupa..hahahahah...jatuh buai,jauh beskal dlm sawah...memacam lagi....






Sunday, 21 October 2012

the thieves

assalamualaikum w.b.t

hr ni aku rase bersemangat nak bekerja..biasenye...aku masuk keje..muka da mcm tauhu busuk..mengadap pc pon tanpe rela hati..hr ni aku kol someone special..sape?adelah..ala..alu la itew....hehehe..bkn pkwe baru k..pakwe lame ade lg...hohoho... aku kol kwn aku..da lame xdgr suare die...aku lega dpt dgr luahan die..wlau aku xdpt tlg ape2..aku hrp..bla aku kol..at least ade senyuman terukir kat wajah die...n die xpresure dgn ape yg die tgh alami..sedikit sebanyak aku risau dgn keadaan die yg batuk2 tuh.....aku hrp die xde pape...akju tw aku bkn teman yg terbaik..tp skang aku cube menghargai setiap org yg hadir dlm hidup aku....

oklah.....ni aku nak story ni..hari sabtu(smlam) aku pg nengok wayang ngan mr.j(ohhh..itu sebenarnya tujuan kau ye..)heheheh....oleh sebab aku ni keje mlm..balik 7 pg..memang aku ngantok habis ar..aku tido lu sepam dua...yela,xkan nak g trus  tgk muvi kan ..ngan mandinye tidak..mau pengsan abg sebelah...so bile dah tido..terlajak pulak!memang terlajak kete aku boleh reverse(bak kate omputih) tp tlajak tido..xleh nak wat apa ar..aku bgn dah kul 1..bersiap2..mekap 14 inci,baju,tdung....smua dah settle....pastu gerak..akhirnye sampai gak ke destinasi yg kami tujui..xlain x bukan..si kl festival city mall.....

kami smpi lam 2.30 gak la....pastu taktau nak tgk citer ape..alahai..konpius2..nak tgk aku trima nikahnya..pukul 4 lbh..adu mlsnye tggu..mlm ni klantan lwn atm(wah,bola dulu yg aku pikir)so..pikir punya pikir..ha......kami pon decided nak tgk citer cine...tajuk die..THE THIEVES



actually(mat salleh siket..siket jer) citer ni dah agak lame..dah dua minggu kot kat panggung..tp aku hentam sajalah...kami kejor mase..takot mase lari..maleh pulok nak main kejor2..lagipon pakai moto lc jer..bkn evo 10..hohoho....so far..mr.j cm xsuke citer ni..aku pakse gak...aku ugut die..lw xnak tgk bia aku sorg masuk..hoho..aku start guna kuase veto aku...(takot rupenya die..xsangka aku dah jd bgitu kejam)

ok...mule2 tgk bese jer...bolelah..tp makin lame aku makin suke...die cam bnyak aksi tembak2..aksi suspen gitu...oh.. i loike!die ade masukkan aksi gaduh2..konflik cinta and pasal persahabatan...pasal kepercayaan and aku ase citer ni agak bagus....part yg buat aku terharu bila laki kat bwh ni(tgk bwh)sori aku lupe ape ke namenye bdk ni..sbb aku rase popcorn kat situ sdap..lemak2 manis,popcorn dah hbis tp muvi blum hbs..ooo..guano ni!...so aku xsmpat nak memorise name dak ni...


ha..pompuan sebelah laki ni pon pelakon the thieves gak...kirenye laki ni suke ar kat ppompuan sebelah die nih...tp pompuan ni cm xlyn..waktu dorg g merompak berlian dekat kasino n tertangkap..laki ni slamatkan pompuan yg rambut pnjang belah die ni lahhhh(Korg phm x-bt2 phm la ek..aku bab penyampaian ni fail skittt!)so si pempaun pompuan dpt memcabutkan diri..sbb laki ni tlg tp laki plak yg tertangkap..aduh.....romantika de amor gitu....

dan mlm tu aku happy red warriors sumbat 3 gol....go go go ale..ale..ale





Tuesday, 16 October 2012

gemuk..hina ke??

assalamualaikum w.b.t

hari ni aku rase lebih bersemangat dr biase.....nak tw kenapa??
ok..aku ni jnis yg bila org mgate atau org persendakan aku..aku makin nak buktikan aku boleh..bila ade org kritik keje aku..aku makin bersemangat and aku makin nak buktikan kate2 n kritikan tu smua salah....n aku jnis manusia yg boleh bt lebih baik..(conclusion:hari ni ade org teguran @kritikan pd keje aku)..and aku agak frust for this first time....but aku makin rase tercabar....

ok..sebenarnya...kwn aku(name die rahsia,so aku pggl cik rahsia)cik rahsia..kol aku ptg smlm...cik rahsia ni kwn aku dkt sini(kl)die memang asal sini..die ni agak chubby...serta cumil...hehehehehe....(dear cik rahsia:kalo ko bace entry ni...bolehla kembang hidong ye..silakan)cik rahsia meluahkan perasaan tidak puas hatinya pada aku...n sebagai kwn..aku sedia mendengar..hari ni cik rahsia ade poblem,aku tlg tenangkan..mane tw esok luse aku punye turn..ape2 pon..kite sbagai manusia kat bumi allah ni memang patot menolong antara satu dgn yg lain.....ye idok?

cik rahsia bgtaw die rase terhina and rase sgt sedih plus kecewa yg tersangat dgn sikap org2 yg suke memalukan dan merendahkan maruah die dkt depan org ramai...siapa?yg tu xdapatlah aku nak habaq kat hangpa....cik rahsia ni agak chubby..ok...cumil maksud aku..so ade jer yg gelakkan die..bkn tu je..malah die turuk diejek bab saiz badan..so xsemena2 aku juga turut merasakan tempiasnya(pasal aku pon saiz lbh kurangkan)...........

sebagai manusia yg prihatin,aku merasakan bahawasanya(dia mai dah,dia mai dah...............)kite memang xpatot mengejek or ketawa or yg sama waktunya pd kekurangan org lain...xbaik..!ko ingt die anak kucing ke hah!anak org taw..ai,satgi aku tgnkan jgk bdk2 ni kang..xleh aku!

ok serius!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sbnarnya niat aku cuma nak bg kesedaran pada yg blom sedar.......satu je aku nak tnya..best ke merendahkan maruah org?hang dapat apa..dapat dosa ada...even dia gmok ka,ada jerawat batu ka...hitam cam arang ka...jgn jadikan bnde tu gurauan.....kadang2 kita ingt bnde tu hanayalah gurauan tp sbnarnya tidak...malah ko dah buat die rase xde smangat..xbaik wat naya kat org wei...cuba org buat kat salah sorg ahli kluarga hang...aku rasa la kan..berapi korg marahkan?

 ini tidak adil...ini tidak adil baginya...............

 
dlm sedar2 kite da guris perasaan org...kalau aku jd cik rahsia..da lame aku ckp kat bdk tu cmni

"woi umah hang xdak cemin ka?"
"hang balik p cermin diri hang tu dulu.....ingt hang lawa ka"




tapi...masalahnya,kadang2 kite kene bertindak mengikut akal bkn nafsu dan amarah.. masalahnye mulut org ni bkn mcm mulut tempayan cik oii....mulut tempayan aku tutp jer..settle!masalahnye mulut org ni xkan diam selagi puaiih mgata..biasalah...dengki la tu...!kalo nak bdn cm kteorg ckp....

cuma aku rase xadil bg org yg saiz xxl dioperlakukan sebegini rupa...gemok..hina ker?




Monday, 15 October 2012

ohhh budu n ikan singgang.....


Assalamualaikum (w.b.t)

as usual,working...kwn lak tgh layan jiwa cintan die...aku lak lyn games...best ugak men games masak2,makeover..hahahahah...ase lawak pulak!pasni xyah susa2 tgk cooking show kat tb kalo aku nak blajar masak..dlm games dah ade..macam2,bole masak stik,burger tp ikan masak singgang xde...harap maklum!

cite pasal ikan masak singgang ikan tongkol a.k.a ikan aya...pastu ulam sikit..makan ngan budu..serius aku xpandang kiri kanan.. (sorry,aku n makanan memang xdpt nak dipisahkan)adu..tetibe lak mengidam nih.

xlengkap tanpe...........................................................

budu n ulam



 



kirenya ni antara lauk febret aku ar kan...aku suke budu..tiap kali aku balik klantan..mak aku blikan sedozen buat stok kat sini(kl)n memang cpat hbs..yela..bkn aku je mkn budu tu...kwn2 aku yg bukan asal klntan pon join same...tp en.boyfie xsuke..die ckp masin...(ade aku kisah,ko suke aku..ko kne gak telan!!)

ok,ok...tutupla bab ikan tongkol..buat aku lapo je pepagi buta nih....


Thursday, 11 October 2012

ma..saya mintak ampun!

Assalamualaikum wbt

mlm ni rase lain..sbb time syok ngah tgk citer tetibe aku n kwn dgr ade anjing menyalak..kuat kot..aku ase seram sgt!tp kwn aku ckp..buat xtau la..so aku bt cm xde ape..relax..relax!so aku teruskan menaip...walupon tgn aku agak terketar2...xtau lak aku ni pnakot..

tujuan aku updated ni sajer2 jer..yelah bkn ade org bace pon..blog xde propa n xfemes..tp mcm aku pnh ckp..blog ni bkn tmpat nak famouskan diri..tp tmpat aku luah idea n pendapat... smlm happy sgt  sbb msj ngan kwn lame mase skolah dulu..miss farhana nabilla,ingt jgk die kat aku..smlm aku jd lg bsemangat nak teruskan ape yg aku lalui selama ni...die bg semangat n aku kagum ngan semangat die...smlm smpat gak msj2 tnye khbr n sesi luah perasaan..kenapa aku kagum ngan die?ok..aku pggl die ana..ana ni someone yg sgt special..mase aku skola die duk dpn aku..die salah sorang plajar terbaik skolah aku dlu..ana ni sgt rajin..orgnye humble n manis...(puji lebih sikit) skang ana blajar kat puncak alam..bjaya gak die..even die dah xde ayah..(arwah ayah die meninggal thn lepas xsilap aku)tp die tabah..die bg smangat kat aku..aku nak jd someone like her!to cik farhana nabila..tq for the kata2 smangat u gave..

ape plg aku tharu..kwn yg rapat ngan aku.ade nom aku tp xpnh contact aku..siap mgate lg tuh...thanks pada kwn2 yg mcm tu yer..skang aku baru sdar ape nilai pshabatan tu!yelah..manusia xkan sedar slagi xkene batang hidung masing2..tp alhamdulillah pd mereka yg berubah  bila dah terkena..n pada kwn yg sebok duk bcerita kt facebook or blog or whateva..thanks ya...

aku rase ana insan yang sgt bertuah!die pandai n  aku nak sgt jd cm die..aku nak blajar..aku ase bla xde ilmu..aku zero!org akan pandang rendah...buktinya..kwn2 yg blajar..pandang pon dah xsudi..

aku nak sgt..tp aku ade sbb aku...aku nak mase depan terjamin..tp apakan daya ..org plg aku syg dlm dunia ni sakit..abah aku dah berumur n die ade pyakit..so..bkn snang aku nak benti blajar dlu..for kwn2 yg ckp aku xnak blajr..mls..xpandai...ya,aku memang xpandai tp aku nak blajar..so aku xboleh nak selfish sgt...ilmu n org tua aku?of course aku pilih org tua aku..kalau korg?slame ni aku pendam jer..tp aku ase segan bila ade sorg kwn msj n tnye aku blajar katner..aku ckp "dah benti,aku keje..."...pastu die ckp.."ko ni,asal lah xsmbung blajar,cerah mase depan"...memang aku nak blajar,tp bole x ko support mak ayah aku?
mak aku xpnh pakse pon aku benti..tu kerelaan aku sendiri...die pnh warning aku.."kalo benti blajar,ko jgn balik kg..." .smpi mcmtu skali sorg mak,nak anak die bjaya..aku agak kecewa ngan kata2 mak aku..tp aku tw die cuma nak yg terbaik..tp aku ase ni yg terbaik bt aku...

n aku xpnh menyesal dgn semua yg terjadi...aku redha...aku trime walaupon ade sedikit kecewa..aku xpnh salahkan sesiapa..tp aku nak yg terbaik untuk org tua aku..aku nak bls jasa dorg sewaktu aku masih ade peluang ni...tetibe aku sebak bila ingat ma n abah..mgkin aku xdapat bg rumah,kete,atau ape2 yg bernilai..tp aku ade tulang 4 kerat tuk tampung dorg..mgkin aku xbileh bg 4-5 ribu sebulan..tp aku boleh bg ape yg aku mampu..

n waktu ni aku nak sgt sujud kat kaki mak aku sbb aku ase aku pnh bt mak aku nangis,kecewa or malu ngan tindakan aku..aku tw mak aku sedih sbb sedara2 aku sibuk bercakap pasal aku benti blajar dulu...tp aku xkisah pon dgn mulut org..janji aku xmtk or xmengemis duit sape2...aku bg duit pd mak aku..duit yg halal..hasil titik peluh aku...n aku rase dgn ape yg dah aku bg kat mak..langsung xboleh nak tanding dgn ape yg mak aku bt untuk aku...bawak aku lam perut die..bg mkn aku..baju..sekolahkan aku..wlaupon hidup xmewah..aku syukur dgn ape dorg dah bg....dlu hidup pon susah sgt..abah kje buruh jer..mak x..jga anak kat umah..dlu mase skolah..nak bli buku pon duit xbape nak cukup...ape yg org ade..xsmua aku ade...

skang..aku cube lengkapkan hidup adik aku yg bongsu!aku nak ape yg org ade..adik aku pon ade..biarlah benda tu bukan mahal..asalkan die xrase rendah diri dgn kekurangan kluarga aku...aku cube pnuhkan ape yg die kurang..aku nak die blajar...jd manusia bguna...balas jasa mak abah aku..aku xkisah pon kalau adik aku xingat aku satu hari nanti..janji..die ingat sape yg besarkan die,sape yg lahirkan die...sape bg die kasih syg....

tetibe emo mlm ni..aku dah kenapa!!?

sampai sini jer kot..tetibe xde mood nak menaip..babai!