Wednesday, 19 June 2013

we are malaysian

Assalamualaikum(wbt)

minggu ni terlebih rajin plak nak update blogs kesayangan hamba ni..biasenya xcm ni...sebukan sekali blum tntu updated..well blog kite xramai followers so saoe la nak mengadap and buang mase bace entry yang hentah ape-ape nih..kan...(ayat mintak pehatian)

so,hari ni off day gua..so aktiviti pada off day semestinya tido!!gitu....tidoq sampai kua ayaq liuq basiq...amacam,,,terrer x aku cm penang..huh,ko jgn nak cabar..sekali aku cakap utara..pitam korang sebulan xbgn...bila cakap utara ni..teringat lak kat kwn aku mase kat tmpat blajar dulu..die org utara..aku plak suka sgt dengar dorang ckp utara...die dorang plak suke dengar aku ckp klantan...so bile aku cakap utara..semua perkataan aku nak letak "q" kat blakang perkataan tu..nak bg bunyi utara katanyer!!

biasenya kalau kite dengar org utara ckp utara,laju..pastu ade "q" siket kat blah blakng..biasa dak?
contohnya:

air:ayaq
bagitau:habaq(sorry kalau silap noh)

"bak mai ayaq seteko...dahaga ngat aihhh"
"eh budak ni..aku dah habaq kat ang..pasai pa hang degil sgt "

ha..lebih kurang cmtu la kan..so aku n member aku ni..(member aku pon org klntan)kami suke sgt tiru dorg cakap utara..hbs semua pekataan aku letak huruf "q" kat belah blakang..

aku : jom la turun kafe,aku lapaq nasiaq sgt ni..kebuloq dah ni
kawan:(pandang xpuas aty)hoi,kalau ya pon ang nak cakap utara..agak2la..tu over sgt!













sememangnya malaysia kaya dgn pelbagai kaum..etnik and macam-macam bahasa...
satu lagi bahasa yang aku selalu duk guna..sampai budak-budak opis pakat dk guna..terutama sekali kawan opis gua yang name nya bro shuk...tap tang "bah" je yang die pakai....hadoi...

kata stacy,"mengapa bah kau berubah..mengapa bah"

kata aku,a'ko kenapa bah,aku tumbuk muka kau nanti bah,adu bah..bikin hal budak ini bah...adoyai"(xjadi bah,mau cakap sabah ndak jadi bah)
























ni karangan terbaikla....
























so far..aku agak tertarik jgk dgn bahasa sabah sebab bunyi some words tu agak unik and kalo ckp sabah mcm..riangriangraya gituh!

kite start enjin kapal terbang..g blah pantai timor pulak..ok alohhhh!trade mark...huhuhu...

bahasa klantan(bangga jap) and terengganu

beza bahasa kelantan and terengganu bagi aku xbnyak beza...bila org ganu cakap..kelantan bleh paham and bila kelantan cakpa ganu dapat tangkap....tp beza nya "G" la kan..ha yang tu semua org tau..ye dok?

kelantan":mari make nasik denga (bkn dengar)ike..cicoh budu ule petai..."
terengganu:"mari makang nasi denga ikang..cicoh cencalok..."(ape aku mengaru..geng ganu sori kalau aku kelaut yer...)









































as aku cakap..bahasa kat malaysia ni memangvunik...macam-macam ade..kalau nak cerita satu-satu kang lame pulak..

slang nogori sembilan pon ade...hah..macam-macam ado katonyo....aih aku cakap nogori pulak ai...

"ekau nak buek apo tu jang"(ni je aku pandai)


















hah..see...macam bahsa..macam gaya..yang pasti unik and seronok baq ang

perhentian seterusnya..perak..

moh le kite belajar cakap perak..suke bebenor teman..
























hokeyla...banyak bahasa..banyak gaya yang aku ajaq..(ceh,aku ke ngajor?)bkn google ke ngajo...
hari ni aku dah bawak pergi banyak negeri..nanti kite sambung lagi,pasal banyak sgt yang belum aku ajar..ok murid-murid..jom tidoq

~as~

No comments:

Post a Comment